Med en felkodsläsare så kan du på egen hand enkelt läsa av vad en felkod betyder för din bil. Det gör att du snabbt får reda på om det är ett allvarligt problem som kräver att du behöver lämna in den på verkstad. Många gånger lämnar man in sin bil i onödan eftersom det är mindre fel som kan fixa själv eller ignorera tills vidare.
Det kan exempelvis handla om felmeddelanden som gäller dina däck (ABS bromsar är ett vanligt varningsmeddelande som man får och kan justeras). Informationen du får ut kan vara ABS, SRS, Airbag, bromsar, motorlampor, AC osv.
Även om man inte själv är särskilt händig eller vill utföra servicen så ger det dig en bra bild innan du kommer till verkstaden för vad det är för fel och borde kosta. Du kan också återställa vissa felkoder så de inte visas mer.
Bästa felkodsläsare 2022
Det är egentligen två märken som är standard när det kommer till felkodsläsare; Foxwell och iCarsoft. Du kan också hitta felkodsavläsare från Jula och Biltema, men prismässigt kan du lika gärna välja ett av de mer välkända märkena som ändå känns rätt mycket stabilare.

FOXWELL NT301 CAN OBDII & EOBD
Prisvärd och smidigt flerkodsläsare från Foxwell. ODB2 standard men funkar också för många bilar av tidigare standard (bilar tillverkade 1996-2001). Går att hålla med en hand och går enkelt att hitta och nollställa felkoder såväl som kontrollera och se data i realtid på färgskärmen. Går också att ställa in till svensk text istället för engelska.
Går att hitta för strax över 1000 kr på flera webshoppar.

ICARSOFT CR PRO
Går man upp lite i pris så hittar vi iCarsoft CR Pro som är en av de bästa och senaste modellen. Här hittar du alla funktioner du kan tänkas behöver i en stöttålig avläsare som du kopplar in med kabel till bilen.
Här kan du släcka de flesta felkoder för över 40 olika biltillverkare och enkelt utföra diagnos och kalibrering. En lite dyrare variant, men funkar för såväl hobbyintresserade till riktiga mekaniker.
Finns att köpa till bästa pris på Computersalg.
Billigaste felkodsläsaren
För de allra flesta av oss så behöver vi dock inte någon professionell felkodsavläsare utan det räcker med en väldigt enkel variant. Du kanske bara använder den någon enstaka gång per år ändå? Här är två bra alternativ som klara det mesta man som sällan användare egentligen behöver.

Kjell & Company OBD2 BLUETOOTH
Vill du ha en liten och smidig lösning så är detta felkodsläsaren för dig. Koppla in i uttaget och koppla sedan upp dig med din telefon via Bluetooth med hjälp av en app (ex. ODB Auto Doctor). Finns två olika varianter, en för iPhone och en för Android.
Går att hitta för under 400 kr och ger dig allt du behöver för att läsa av felkoder.
Vad man ska tänka på när man köper felkodsläsare
Först av allt så kolla upp att din bilmodell har rätt anslutning. Det ska inte vara några problem, men lika bra att kolla det först.
Därefter fundera på vad du vill kunna använda felkodsläsaren till. Om du bara vill kunna göra det mest basala någongång då och då eller ständigt meckar med bilar och vill ha full kontroll.
Det sista är om du vill ha ett fysiskt diagnosverktyg eller en enklare avläsare som du kan koppla till din dator eller mobil. Det är billigare och enklare än att alltid koppla in, men kan också vara lite mer problem i anslutningen och klumpigare om ni är flera som ska använda den.
OBD II är standard för alla bilar
ODB står för On-Board Diagnostics och är en standard när det kommer till diagnos av bilar. Det innebär att alla bilar har samma uttag och avläsning av felkoder. Sedan 2013 är ODB II/ODB 2 standarden som används för alla bilar med förbränningsmotorer, men redan 2001 var ODB standard i EU.
Skillnaden mellan ODB och ODB II är relativt liten då ODB II är en vidareutveckling av standarden. Det handlar alltså främst om förbättringar i vilken information du kan få ut, hur du kan ansluta och formatet för informationen. Förändringarna drevs framförallt fram för att bättre kunna kontrollera utsläppskrav på bilarna.
Olika beteckningar på ODB
Det finns lite olika beteckningar på ODB II som har små skillnader och i stort sett ska fungera detsamma och ge samma information. Det är neutral ODB, europeisk standard (EODB), japansk standard (JODB). Du kan också hitta australiensisk standard (ADR) om du har en bil från Australien.
I nyare bilmodeller så kan man ofta ansluta via Bluetooth eller WiFi istället för med sladd genom att ha en adapter i diagnosuttaget.
Bra att veta är också att det är endast bilar med förbränningsmotor som har krav på ODB-uttag, så om du har en Tesla eller någon annan typ av elbil (ej hybrid) så är det inte säkert att du kan använda samma typ av felkodsläsare.
Vilken information man kan få med en felkodsläsare
De olika parametrar man kan få ut från olika bilmodeller kan skilja sig åt, men det finns vissa fördefinierade felkoder som kan utläsas. De är indelade i fyra kategorier som består av en bokstav och fyra siffror.
- B (Body): Inre delar av bilen såsom AC och airbag.
- C (Chassi): Yttre delar såsom ABS bromsar.
- P (Powertrain): Motorn och kraftöverföringen, vilket innefattar bränsle osv.
- U (Network)
Första siffran är sedan om det är en standardkod eller biltillverkarens egna kod. Andra siffran är sedan vilken del av bilen det handlar om. Siffra tre och fyra är sedan en beskrivning av felet.
Exempel på felkod
Felkod P0691 innebär exempelvis att Fläkt 1 styrkrets låg och utläses alltså:
- P: Powertrain
- 0: Generisk felkod
- 6: Computer Output Circuit
- 91: Beskrivning av vilket fel det är
Felkodsläsare för olika bilmodeller
Eftersom det är standardiserat så är felkodsläsare i dag användbara oavsett bilmärke. Det som skiljer är vilken information du får ut från vilket bilmärke, men du kan använda samma diagnosverktyg.
Det som kan vara skillnad är beroende på vilken bilmodell du har. En helelektrisk bil har inte samma utsläpp som en bil med förbränningsmotor och inte heller samma lagkrav på uttag för diagnostik. Har du en bilmodell som är elektriskt så är det alltså bra att kolla upp om felkodsläsaren går att använda eller om tillverkaren har något annat system.
Äldre standard på bilar från innan 2013
Är bilen tillverkad innan år 2013 så kan det vara den äldre standard av ODB som använts, så då kan det vara att du får ut mindre information och uttaget kan vara något annorlunda. Är den ännu äldre och tillverkad innan år 2001 så är det inte heller säkert att den ens har en felkodsavläsarmöjlighet.
Det kan också vara bra att tänka på att det kan skilja sig något mellan olika marknader i standard. Så om du har en importerad bil från USA eller Asien kan det finnas skillnader.
Felkodsläsare för Volvo bilar
Du behöver ingen speciell avläsare för Volvo bilar, utan det är samma som ovan. Det finns specifika avläsare som inriktar sig på Volvobilar, men det är i vår mening bättre att ha en universal lösning så du kan använda den oavsett märke och modell. iCarsoft marknadsför exempelvis en felkodsläsare som inriktar sig speciellt på Volvo och SAAB.