Som så mycket annat finns det ett system kring däck med all information som man kan tänkas behövas. På sidan av däcket hittar du nämligen en kombination av siffror och bokstäver som storleken och egenskaperna som däcket har. Det kan exempelvis stå 205/45 R17 94 V, vilket vi här förklarar hur du ska avläsa.
Tolka däcksymbolerna
När du har ett däck som du vill kontrollera så ska du kolla på sidan av däcket och hitta en bokstavskombination som liknar denna. Den beskriver de viktigaste delarna av däcket som gör att du vet om det passar din bil och vilka egenskaper det har. Vad den beskriver är dimensionerna på däcket, dess belastningsindex och hastighetsindex.

Viktigt att komma ihåg är att den kan vara olika värden fram och bak så kontrollera och jämför med exakt det däcket du ska byta eller inspektera.
Däckets dimensioner
Den första delen beskriver storleken på däcket. Den första siffran, 205, står för däckets sektionsbredd i mm. Det är alltså hur brett det är på dess bredaste del.
Den andra siffran, 45, står för höjden och är angiven som en procentsats av den första siffran.
Bokstaven R i exemplet står sedan för däckets konstruktion, vilket i detta fallet innebär att det är radialdäck.
Den efterföljande siffran, 17, står sedan för fälgdiametern dvs. hur stor fälgen som passar däcket ska vara.
Belastningsindex
belastningsindex är hur stor den maximala belastningen på däcket får vara. Siffran är angiven som Load Index, för vilket det finns översättningstabeller till kg. Exempelvis ett värde på 94 LI motsvarar en max belastning på 670 kg. Det ska sedan jämföras med bilens största tillåtna axelbelastning.
Hastighetsindex
Hastighetsindex är den rekommenderade max hastigheten som däcket klarar. På däcket så står det bara en bokstav som sedan får översättas till vilken faktisk hastighet det är. V motsvarar exempelvis 240 km/h.
Tillverkare och tillverkningsår
du kan också hitta tillverkaren och produktnamnet på sidan av däcket, något som ofta brukar vara ganska lätt att läsa av. Ibland är däck, framförallt reservdäck, designade för en specifik bil och då kan du många gånger hitta en till tre bokstäver som står för vilken bilmärke det är för. Däcken kan dock användas av andra bilar i de allra flesta fall.
Du hittar även något som står som DOT som funnits sedan år 2000. Det följs sedan av ett nummer som är tillverkningsvecka och år för däcket. Så om det står DOT 0417 så är det tillverkat vecka 4 år 2017. Tillverkningsår står bara på ena sidan av däcket, så titta även på baksidan av ett monterat däck om du inte hittar det på den yttre delen av däcket.
Andra däckmärkningar
Utöver de viktigaste så kan det även finnas andra korta bokstavskombinationer eller symboler på sidan av däcket. Det kan vara specifika egenskaper eller tekniker som däcket är byggt med. Kolla med respektive däcktillverkare om det är någon bokstavsförkortning som inte stämmer överens med standardbeskrivningarna som du undrar över.
EU märkning av bilddäck
EU har sedan lång tid standardiserat mycket information kring olika produkter för att hjälpa konsumenter att förstå och kunna jämföra dem. Du ser den här typen av märkning ofta när det kommer till hushållsmaskiner och vilken energiklass de tillhör. Vad gäller bildäck så rör det sig om några olika saker som ska hjälpa dig att ta bättre beslut när du köper ny bildäck. Märkningen utgår 3 olika mått som fokuserar på däckens energieffektivitet, säkerhet och oljud.

Mer info på Europa kommissions hemsida.
Rullmotstånd
Det första måttet är hur rullmotståndet för däcket är, vilket i sin tur påverkar hur mycket energi (bensin eller el) det krävs för att få den att rulla. Ju högre betyg (A är bäst), desto lägre rullmotstånd vilket är positivt för kostnaden att köra bilen.
Bromsförmåga på våt underlag
Det andra måttet är hur bra grepp däcket har och därmed dess förmåga att bromsa på våta underlag. Detta måttet är alltså säkerheten i ett visst avseende och skalan sträcker sig från A till E där A är bäst, vilket är lika med kortast bromssträcka. Det kan skilja uppemot 20m i bromssträcka mellan A och F när du kör i 80 km/h så det kan vara skillnaden mellan liv och död.
Bullernivå
Det tredje som ingår är ljudnivån, alltså hur högljudda däcken är när man kör för människor utanför bilen. Detta mäts i decibel, alltså den enheten som man mäter alla ljudnivåer med, och delas också in i tre klasser (A, B eller C). Ett högt värde innebär att de låter mer vilket är negativt.
Symboler för vinterdäck
Utöver själva märkningen och utvärderingen av däck så kan man också se två symboler.
- Den första (berg med snöflinga) betyder att däcken är godkända som vinterdäck och kan köras med i snöförhållanden. Detta baseras på däckens bromstest på snö.
- Den andra (berg med is) innebär att det är nordiska vinterdäck som klarar extremt kalla förhållanden och bromsa på mer isiga förhållanden. Den används nästan enbart i de nordiska länderna.