Dubbdäcksförbud 2023: Här får du inte köra med dubbdäck

Även om dubbdäck är tillåtet vid vinterväglag och under perioden 1 oktober – 15 april, så finns det några undantag. Det är framförallt i vissa delar av storstäder man har infört förbud för att minska buller, slitage och spridning av farliga partiklar.

Dubbdäcksförbud Stockholm

Sedan 2010 har Stockholms stad haft dubbdäcksförbud på ett par utvalda gator. Det började med delar av Hornsgatan och innefattar nu även Fleminggatan och en del av Kungssgatan. Förbudet gäller bara bilar, mopeder och cyklar får fortfarande köra med dubbade däck. Man får fortfarande korsa gatorna med dubbdäck, men inte köra längs med på de specifika gatornas delar. Anledningen till förbudet som Stockholms stad nämner är framförallt att få bättre luftkvalitet i innerstan. Bötesbeloppet om du bryter mot reglerna är 1000 kr.

Hornsgatan

Förbudet mot dubbdäck på Hornsgatan gäller ungefär från Hornstull bort till Centralbron. Se info hos Stockholms stad om du vill se exakt.

Fleminggatan

Förbudet mot dubbdäck på Fleminggatan gäller hela gatan, från Mariebergsgatan till Kungsbroplan. Se info hos Stockholms stad om du vill se exakt.

Kungsgatan

Förbudet mot dubbdäck på Kungsgatan gäller mellan Birger Jarls gatan och Sveavägen. Se info hos Stockholms stad om du vill se exakt.

Dags att byta däck? Hitta rätt däck och närmsta verkstad.

Köp dina däck online, få leverans till en nära verkstad och boka bytet – allt på ett ställe!

En av Sveriges största återförsäljare av däck för bilar. Enkel sökning på ditt reg-nr visar däcken som passar.

Dubbdäcksförbud Göteborg

I Göteborg är det dubbdäcksförbud på Friggagatan och Odinsgatan. Samma sak gäller här med bötesbelopp på 1000 kr om man kör med dubbdäck, och det är även tillåtet att korsa gatan med dubbdäck.

Dubbdäcksförbud Uppsala

I Uppsala har man infört dubbdäcksförbud på delar av Kungsgatan (mellan Strandbogatan och St. Olofsgatan) och även på Vaksalagatan (mellan Storgatan och Kungsgatan). Samma sak i Uppsala att man vill förbättra luftkvaliteten, minska buller och slitaget på gatan. I Uppsala är det lite annorlunda regler där man som boende på vissa gator är undantagna förbudet. Det gäller Kungsgatan 2-31,37-29 & 46, Klostergatan 19-21 och Vaksalagatan 18-20.

Dubbdäcksförbud Malmö

I Malmö har det varit diskussion om att införa dubbdäck flera gånger, men ännu (2021) har något beslut fattats om att inför några restriktioner. Ju mer söderut desto vanligare är det ju att inte ha dubbdäck och det är därför också mindre effekt av ett förbud.

Dubbdäck utomlands

Ska du åka utomlands bör du verkligen se upp om du har dubbdäck på bilen. EU har inga gemensamma lagar kring dubbdäck, och flera länder har total förbud mot det. Det innebär att du kan bli stoppad vid gränsen och inte få köra in i landet eller att bilen beslagtas om den upptäcks. Det kan med andra ord bli dyrt med böter och avgifter för bärgning.

Dubbdäck i Europa (Tyskland, Polen, Frankrike & Italien)

Tittar vi på våra närmaste länder utanför Norden så är dubbdäck förbjudet i ex. Tyskland, Tjeckien och Polen. Det gör ju mer eller mindre att om du ska bila ned i Europa under vintern bör du helt enkelt undvika dubbdäck eftersom man nästan alltid kör en sträcka genom Tyskland eller Polen för att smidigt ta sig ned på kontinenten. Däremot så är det tillåtet under vissa perioder och delar i exempelvis Frankrike, Österrike och Italien. i Schweiz är det också tillåtet på vanliga vägar, men motorvägar är det förbjudet på.

Vill man köra ned i Europa under vintertid och om man ska på skidresa får man lättast använda dubbfria vinterdäck. Om man tror att underlaget kommer vara isigt eller snöigt, och det inte är säkert utan dubbdäck, så är det vanligaste och bästa alternativet snökedjor. De är enkla att sätta på när de behövs och ger ett ännu bättre grepp än dubbdäck.

Dubbdäck i Danmark, Norge och Finland

i våra närmare nordiska grannländer är det relativt likt Sverige med att dubbdäck är tillåtet under vissa perioder. Eftersom regler ständigt ändras bör du även kolla med respektive lands myndighet och om det finns undantag i specifika regioner eller städer.

  • Danmark: Dubbdäck tillåtet från 1:a November till 15 April.
  • Finland: Dubbdäck tillåtet från 1:a November till Annandag påsk (olika varje år).
  • Norge: I södra Norge är det tillåtet med dubbdäck från 1 November till söndagen efter påsk (olika varje år). I norra Norge (Nordland, Troms, Finnmark) så är det tillåtet redan från 15 Oktober till 1 Maj.

Leave a Comment