Kontroll av däck: Hur du kontrollerar skicket på dina däck

Om du ska köpa begagnad bil eller däck, eller bara vill inspektera dina egna däck så finns det att antal saker som kan vara bra att kontrollera. Här går vi igenom en checklista som du kan använda när du vill se över skicket på dina däck för att säkerställa att de håller och är godkända.

Se över efter yttre skador

Börja med att granska däcket och titta efter ev. hål, gropar eller andra direkta skador. Hittar du något större eller väldigt många mindre skador så kan det vara värt att börja fundera på att byta. Om det bara är vanligt slitage och inget direkt allvarligt så är det helt ok ut det avseendet.

Mäta mönsterdjupet

Mönsterdjupet som krävs på dina däck är lagstadgat och är det som spelar stor roll för bromssträckan och din säkerhet. Mät därför på några olika ställen hur djupt mönstret är och kolla så det uppfyller kraven för sommar resp. vinterdäck. Du kan också kolla på slitagevarningarna som sitter i spåren runt om däcken. Läs mer i vår djupgående artikel kring hur du kontrollerar mönsterdjup och reglerna.

Kolla ålder på däcken

Åldern kan påverkar hur hållbara dina däck är och om de fortfarande uppfyller alla krav och regler för däck. Kolla därför hur gamla de är och om något ändrats under de åren som kan påverka om däcken är godkända att användas. Tiden sliter såklart på alla däck så är dina däck riktigt gamla så kan det vara dags att byta ut dem.

Kolla att dina däck är godkända

Reglerna ändras ibland kring däck och nya standarder dyker upp som gör att däcken inte längre får användas. Du kan börja med att kontrollera symbolerna på sidan av däcket. Där ska det exempelvis finnas symboler för dina vinterdäck som ska uppfylla de nya däckreglerna från 2024.

På sidan av däcket hittar du mycket information om däckets storlek och egenskaper.
Du kan läsa här om hur du läser av informationen.

Hur du tittar att däcken passar din bil

Alla däck passar inte till alla bilar eftersom de han olika egenskaper och storlekar beroende på hur de ska användas. Därför behöver man, speciellt om man köper nya eller begagnade däck, kolla så att de verkligen passar bilen du har dem på. Det lättaste är att kolla i sidan av dörren där det står vilka däck du ska ha och sedan jämföra med däckmärkningen på sidan av däcken. Du kan också läsa i bilens manual om du vill hitta mer info om vad som gäller.

Kontrollera däcktrycket

För att du inte ska slita på dina däck i onödan så ska de vara pumpade rätt och ha korrekt tryck på alla däcken. Kontrollera däcktrycket på alla däck på en närliggande bensinmack och justera så att det stämmer mot anvisningarna för däcket. Rekommendation är att man gör detta en gång per månad eftersom det lätt kan ändras och också påverkas av temperaturen.

Varför det är det är viktigt att kolla däcken

Däcken är bland det viktigaste när det gäller din säkerhet och något som är lätt att kontrollera och åtgärda. Att köra med däck som har för litet mönsterdjup eller är felinställda kan vara skillnaden mellan en liv och död om det sker en olycka.

När det ändras temperatur och väglag är det extra bra att kolla så allt verkar som det ska. Testa exempelvis att bromsa kraftigt när du är ensam på en väg för att känna hur greppet är.

Hur ofta du ska kontrollera däcken

De flesta däckfirmor rekommenderar att man inspekterar sina däck varje månad. Om man ska vara ärlig så är det nog inte så många som gör det utan snarare något man gör när man byter däck två gånger per år. Det man kanske framförallt ska tänka på är att om man har äldre däck så är det viktigare att hålla lite koll eftersom det antagligen ökar risken för att något blir dåligt. Man bör också göra en kontroll när vädret skiftar eller om man ska åka på en längre resa till europa eller fjällen.

Bilen kan många gånger själva varna om det skulle vara något fel med hjulinställning eller trycket i däcken, men det den inte kan kolla är mönsterdjup och andra yttre skador. Fokusera därför på det och se det som en enkel kontroll som du gör rutinmässigt första dagen i månaden exempelvis.

Leave a Comment