Mönsterdjup för bildäck: Regler och hur du mäter

Alla bildäck, oavsett om det är vinter eller sommardäck, har ett visst mönsterdjup som påverkar hur mycket friktion och grepp du får på olika väglag. Att du har ett tillräckligt mönsterdjup är alltså avgörande för att få en kortare bromssträcka och många gånger undvika att krocka. Mönsterdjupet påverkar också hur lätt du kan manövrera bilen och styra, speciellt om det är snö eller vatten på vägen.

Hur stort mönsterdjupet ska vara

Mönsterdjupet bestäms och styrs av transportstyrelsen och beror på vilken säsong (vinter/sommar) du kör och vilken typ av fordon det är (personbil/lätt fordon eller tungt fordon). Det finns ett minimimått du måste uppnå för att få använda däcken, vilket är 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck.

När du köper helt nya däck är mönsterdjupet vanligtvis runt 7-8 mm för sommardäck och 9-10 mm för vinterdäck, så de kan slitas en hel del innan de behöver bytas.

Mönsterdjup sommardäck

  • Minsta (lagkrav): 1,6 mm
  • Rekommenderat: 3 mm

Mönsterdjup vinterdäck

  • Minsta (lagkrav): 3 mm
  • Rekommenderat: 5 mm

Hur man mäter mönsterdjup

Enklast sättet att mäta mönsterdjupet på ett däck är genom att han en speciellt mätare för just det syftet, men du kan såklart också mäta mönsterdjupet med en vanlig tumstock eller liknande för att få ett exakt mönsterdjup.

Om tumstocken inte går ned i mönstret kan du använda något mindre som du sticker ned och sedan mäter av hur långt den kom. Se till att mäta på några olika ställen eftersom däck kan slitas något ojämnt om de inte är rätt inställda.

På ett vanligt däck hittar du också så kallade mönsterdjupsvarnare i däckens slitbana. Mönsterdjupsvarnare sitter alltså utsatta med jämna mellanrum i spåren runtom däcket, så när däcket slitits ned till samma nivå som dem så är det utslitet.

Här ser du hur det sitter upphöjningar i slitbanan på däcken. Dessa är till för att hjälpa dig avgöra om mönsterdjupet är för litet.

Hur ofta man bör mäta mönsterdjupet

Rekommenderat är att kontrollera en gång i månaden, men i realiteten för de flesta så sker det 2 gånger per år när man byter från vinter till sommardäck och omvänt. Kör du inte extremt mycket eller på ett väldigt slitande sätt så kommer det säkerligen räcka, men det kan vara en bra idé att någon gång i mitten av varje säsong även kontrollera mönsterdjupet även då. Speciellt om dina däck är något slitna eller om du ska iväg på en längre resa exempelvis

När du bör kontrollera dina däcks mönsterdjup

  • I början och slutet av varje säsong vid däckbyte (vinter/sommar)
  • Vid försäljning av din bil så du kan informera köparen
  • När du köper en begagnad bil så du vet om du kan använda däcken
  • När du vet att dina däck börjar närma sig lagkravet för mönsterdjup
  • När du ska iväg på en längre resa eller när väderförhållandena kan kräva extra bra däck

Varför mönsterdjupet är viktigt

Mönsterdjup är en avgörande del av bilens manöverförmåga och möjlighet att få fäste när man bromsar. När ett däck slitits ned så mycket att mönsterdjupet är mindre så minskar också förmågan att grepp vid ett halt väglag och är det snö så finns det risk att du tappar styrförmågan eller fastnar eftersom däcken bara glider mot underlaget.

Mönsterdjupet är också det som styr stor det av bromsmöjligheten, så vid en hastig inbromsning är det högre risk att din bromssträcka blir så lång att du krockar.

Mönsterdjupet säger inte allt om dina däck

Mönsterdjup är inte det enda som påverkar hur bra skick dina däck är i, men det är oftast det viktigaste och enklaste sättet att förstå hur slitna de är och om du bör använda dem. Utöver mönsterdjupet så är det framförallt när du har dubbdäck som du kan inspektera dubbarnas skick.

Dels bör du kolla hur slitna de är eller om det saknas flera dubbar. Sitter de dessutom löst så är det en bra idé att börja fundera på ett par nya däck. Du kan också titta efter annat typ av slitage som exempelvis utbuktningar, gropar eller små hål som kan tyda på att det är dags att byta.

Leave a Comment