Rengöra däck och fälgar

Att ta hand om sina däck handlar inte bara om lufttryck och slitage på däckmönster utan det är minst lika viktigt att rengöra dem för att se till att de håller längre. Det handlar inte om att nitiskt rengöra varje dag, men en välvårdande rengöring i samband med den vanliga biltvätten eller däckbytet gör de fräscha och fina. Om du rengör däcken du byter ut så har du också rena däck att sätta på så du slipper kladda ned i samband med däckbytet.

Hur man rengör däck

För att rengöra dina däck så behöver du en hink med vatten, en borste och lite rengöringsmedel som är speciellt framtaget för däck och fälgar. Här kan man nörda ned sig rejält, men vi rekommenderar produkter från GörDetMedRW för rengöring av fälgar.

Det kan också vara skönt med plasthandskar så man slipper grisa ned händerna. 

Det bästa sättet att rengöra däcken är att du tar av däcken när du ska tvätta dem. Det orkar man i regel bara när man byter mellan sommar och vinterdäck, men passa då på att göra en lite ordentligare rengöring. När du tar av däcken kommer du enklare åt och kan borsta rent runt hela däcken och inte bara de yttre delarna. 

Guide för att rengöra däck

  1. Börja med att applicera fälgrengöring på fälgarna. Låt det sitta på enligt instruktion och spola sedan av med vatten. Se till att inget rengöringsmedel sitter kvar och att du får bort alla fläckar. Tips är att använda en högtryckstvätt. 
  2. Borsta sedan däcken med en borste. Det finns speciellt däckborstar men en diskborste kan funka helt ok. Det viktiga är att du kommer åt och får rent i däckmönstrets spår. Se till att du kommer åt överallt däck damm och smuts samlas. Rengör med vatten ordentligt, och byt ut så du inte använder smutsigt vatten på dina rengjorda däck. 
  3. Torka sedan av däcken med en microfiberduk eller trasa. Du kan börja med en grövre trasa så du får bort det mesta av fukten och sedan fintorka med en bättre microfiberduk. Det är viktigt att det blir “helt” torrt för att du inte ska få fläckar (särskilt viktigt att det inte är vatten kvar om du ska ställa undan däcken).
  4. Slutligen kan du applicera däckglans eller däckvax för att få till lyster och glans på däcken. Det funkar på samma sätt som om du vaxar bilen, så applicera och arbeta in vaxet så det ser riktigt fint ut, och ta bort allt överskott.

Vad händer om man inte rengör däcken

Att rengöra sina däck handlar inte bara om estetik utan hjälper däcken att bibehålla sina förmågor. Du får bättre grepp och kortare inbromsning om de inte sitter massa smuts på däcken eller fett som gör dem hala. Det i sin tur gör också att däcken håller bättre och får längre livslängd. 

Att tänka på när du tvättar däck

Det är alltid viktigt att använda rätt rengöringsmedel när du rengör dina däck och fälgar. Använder du rengöringsmedel som innehåller lösningsmedel eller oljor kan det skada gummit, så kontrollera vad använder. Hellre att du bara använder vanlig tvål eller diskmedel än att du tar något som skadar däcken.

För miljöns skull så är det som alltid när du tvättar bilen bäst att du gör det på tvättstation. Även om du använder gift och kemikaliefria rengöringsmedel så kan smutsen innehålla ämnen som inte ska rinna ned i marken. 

Leave a Comment