Vinterdäck datum 2023: När är det krav på vinterdäck?

Äger man bil i Sverige så är det viktigt att ha koll på datum och vilka regler som gäller för ens vinterdäck. Förutom böter om man inte har vinterdäck vid vinterväglag så är ju säkerhet absolut viktigast! I denna artikeln går vi igenom när du ska byta vinterdäck, vad lagen säger, förbud och böter.

Vinterdäck datum 2023-2024

Sverige har vissa regler som trafikverket satt upp vad gäller vinterdäck. Det gäller bland annat när du måste ha vinterdäck, men också när det är tillåtet med dubbdäck och friktionsdäck.

Vinterdäck från 1 december till 31 mars

I Sverige är det krav på vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Du måste alltså inte ha vinterdäck, men om det är vinterväglag så får du inte köra med dina sommardäck.

År 2023 till 2024 så innebär det att från fredagen den 1:a december så måste du byta till vinterdäck och ha det till söndagen den 31:e mars så länge det är vinterväglag när du kör.

Dubbdäck tillåtet mellan 1 oktober och 15 april. 

Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet med dubbdäck oavsett väglag. Om det är vinterväglag, eller om det finns risk för det, så får du ha det även under andra delar av året. Men har du dubbdäck under andra delar av året när det inte är vinterväglag eller risk för det så kan du alltså åka på böter.

Friktionsdäck är tillåtet året runt

Friktionsdäck/dubbfria vinterdäck är tillåtet året om oavsett vad för väglag det är. Du kan alltså köra året runt och aldrig byta däck om du väljer att ha friktionsdäck.

Lagar och regler för vinterdäck

Utöver själva vinterdäcksdatumen finns det även ett antal lagar kring böter och godkända vinterdäck. I de flesta fallen handlar det om att du får böter på 1000 – 1500 kr om du bryter mot reglerna, men straffet beror på vilket sätt du bryter mot lagen.

Böter vinterdäck 2023

Om man bryter mot reglerna för när det är krav på vinterdäck så är böterna vanligtvis 1200 kr. Det är oavsett om man har sommardäck på vintern, vinterdäck när det inte är vinterväglag eller dubbdäck när det inte är tillåtet.

Böter vid för litet mönsterdjup

Det andra som är lagstadgat är mönsterdjupet för vinterdäck. Du måste ha minst 3 mm i mönsterdjup för att dina vinterdäck ska vara godkända om ditt fordon är mindre än . Om du fastnar i en kontroll och det slitits och är mindre så riskerar du böter på 1500 kr.

Böter vid dubbdäck i vissa städer och gator

Vissa städer, däribland Stockholm, Göteborg, och Uppsala, har sedan ett antal år tillbaka infört förbud mot dubbdäck på vissa gator i innerstaden. Bakgrunden är att det skapas dammpartiklar som sprids i luften som är farliga att inandas. Böterna för att köra med dubbdäck på dessa gator är 1000 kr. Reglerna för var du får köra är lite olika beroende på stad, men bor du i närheten eller ofta kör runt de förbjudna gatorna så är det ofta smidigare att använda sig av dubbfria däck.

Märkning av vinterdäck: godkända däck

För att ett däck ska få godkännas som vinterdäck ska det antingen vara märkt med en symbol som ser ut som en bergstopp med en snöflinga eller vara dubbade. 

Tidigare var vinterdäck märkta med bokstäverna “M” och “S”, vilket står för “Mud and Snow”. På däcken kan det stå M+S, M.S, M & S, MS eller liknande. Dessa vinterdäck är godkända till 30 november 2024 om det är för fordon under 3500 kg samt tills 30 november 2028 om det är för släp under 3500 kg.

Vinterdäck som är för fordon med totalvikt på över 3500 kg så kan det även finnas märkningen “PRO” vilket står för “Professional Off Road”.

märkning av däck
Märkningen hittar du på sidan av bildäcket med text och symboler som visar vad för däck det är och om det är godkänt att använda som vinterdäck.

Undantag från krav på vinterdäcksreglerna

Det finns några få undantag när du inte måste ha vinterdäck. Undantagen gäller endast om du inte utgör en fara för trafiken.

  • Bogsering eller färd till reparation/verkstad
  • Transport till besiktning kortast möjliga väg
  • Körning med stöd av saluvagnslicens (grön registreringskylt) och kortast möjliga väg
  • Fordon som har däck med fälgdiameter som är lika med eller mindre än 10 tum
  • Tungt fordon för anläggningsarbete eller liknande
  • Fordon som används av försvaret
  • Fordon som är 30 år eller äldre enligt vägtrafikregistret

Leave a Comment