Hjulinställning: Minska däckslitaget med rätt inställda hjul

Dina däck är bland de viktigaste delarna för din körupplevelse, men däcken påverkas i sin tur av hur de sitter på bilen. Vilka vinklar och inställningar som du har på däcken påverkar hur mycket däcken slits såväl som hur bilen kan dra åt olika håll när du kör. Det är hjulinställningen som är grunden i hur bilen använder däcken.

Vad är en hjulinställning?

Hjulinställning är hur dina däck “balanseras” på bilen och vilka vinklar de sitter i. Alla bilar har olika inställningar beroende på bilens egenskaper, och de kan också påverkar efter hur du kör eller om något ändras med bilens utformning. Därför behöver man emellanåt göra en hjulinställning för att justera och rätta till däckens position.

När behöver man göra en hjulinställning?

Det finns ett antal scenarion när du bör kontrollera däcken och göra en hjulinställning. Det är såklart inte helt säkert att det är det som är lösningen på problemet, men här är några vanliga symptom på att hjulinställningen är felaktig:

  • Ratten är vinklad när du kör rakt fram
  • Bilen drar åt vänster eller höger när du kör
  • Du kört på en trottoarkant, hål eller andra ojämnheter
  • Däcken slits ojämnt eller onormalt mycket
  • Du har bytt ut delar på bilen som påverkar körningen
  • Körningen känns konstig eller instabil

Vad gör man på en hjulinställning

Det man gör på en hjulinställning är framförallt att se över olika vinklar på däcken och justera så de står rätt. Här kan du se en liten film som går igenom mer i detalj vad och hur det går till:


Varför ska man göra en hjulinställning?

Det finns flera anledningar till varför man ska göra en hjulinställning men framförallt handlar det om säkerheten på vägen för dig och dina medtrafikanter. En bil med rätt hjulinställning och bra däck minskar risken för olyckor och värre skador. Här är några av de viktigaste aspekterna av varför du ska göra en hjulinställning:

Säkrare och mer behaglig körning

Det viktigaste när man kör är alltid säkerheten, oavsett om du kör Volvo eller tävlar i Formel 1. Med bra hjulinställning så blir bilen mer stabil och lättmanövrerad än om du har den felinställd. Bromssträckan blir också kortare vilket kan vara avgörande i en olyckssituation.

Mindre slitage på däck

Ett uppsättning däck kan ofta utan problem köras mer än 5000 mil eller mer så länge du kör normalt och har korrekt hjulinställning. Fel hjulinställning förkortar det dock avsevärt och sliter snabbare ned däckmönstret så du får sämre grepp och mindre mönsterdjup. Rätt hjulinställning är alltså även bra för ekonomin, på samma sätt som det är att rengöra däck för längre livslängd.

Lägre bränsleförbrukning

När däcken är rätt inställda så rullar bilen bättre, vilket gör att motorn behöver göra mindre jobb för att bilen ska ta sig fram. Det går alltså åt mindre bränsle vilket är skonsamt för både plånbok och miljö.

Kostnad hjulinställning

Priset för en hjulinställning varierar mellan verkstäder, vilken bil du har och hur komplicerad hjulinställningen är, men räkna med minst 1000 kr för en hjulinställning.

Hjulinställningen kan innebära att du gör en framvagnsinställning eller fyrhjulsinställning, vilket också påverkar priset.

Innan du genomför en hjulinställning så kan man oftast börja med att göra en mätning och inspektera vinklarna för att se om du faktiskt behöver en hjulinställning. En sådan går snabbt och är mycket billigare.

Kan man göra hjulinställning själv?

Allt går alltid att göra själva, men om du saknar verktygen och kunskapen som professionella verkstäder så är det svårt att få det lika bra. Du kan som vanligt hitta all information på internet om hur du lättast gör det själv, och kom ihåg att kolla vad som gäller för just din bilmodell och däck.

Om du känner dig minsta osäker så är det med största säkerhet rätt val att använda en verkstad.

Hur ofta ska man göra hjulinställning?

Om du inte märker av något problem eller precis råkat köra på något som kan påverka hjulinställningen så är rekommendationen att man ser över hjulinställningarna en gång per år eller var 1500-2000:e mil.

Du måste alltså inte göra en inställning av däcken så ofta, utan det handlar om att inspektera och se över om det behövs göra en inställning. Så om allt känns bra när du kör och du inte ser ett ojämnt slitage när du byter mellan sommar- och vinterdäck så finns det inte heller någon anledning att lämna in den och genomföra en hjulinställning.

Om du inte byter däck själv, utan lämnar in dem till en däckfirma så kan du be dem också kolla om det ser ut som du behöver en hjulinställning. Det kan vara antingen att de ser ojämnt slitage eller att däcken är snedvridna.

Leave a Comment